Altijd Iemand

Altijd Iemand is het zevende studioalbum van alleskunner Ricky Koole, na ‘Wind om het Huis’ uit 2011 haar tweede Nederlandstalige. “Het is mijn meest persoonlijke tot nu toe”, zegt ze zelf. Koole schreef de teksten en muziek van de twaalf liedjes zelf, bij twee liedjes schreef Paul de Munnik mee aan de muziek. In twaalf liedjes zingt ze de luisteraar – of zichzelf – moed in (‘Volhouden’), zoekt ze troost (‘Mijn moeder het water’, ‘Geen woorden voor’) of zoekt ze de hartstocht (‘Dichtbij ben je van mij’, ‘Kus me niet’).
‘Altijd Iemand’ komt uit op 15 september. Op 20 september speelt Koole een releaseshow in Theater Kantine Walhalla in Rotterdam.

Of Ricky Koole nou in het Engels of in het Nederlands zingt, muzikaal zijn de Amerikaanse oerstijlen nooit ver weg. Er klinkt duidelijk soul in ‘Laat me met rust’, country in ‘Rosie’ en folk in ‘Altijd Iemand’. In feite maakt ze Nederlandstalige americana. Liedjes van iemand die zich thuisvoelt bij de muziek van Jonathan Wilson, Joe Henry, Bonnie Raitt en Yola. 

“Ik schrijf in het Nederlands en Engels, maar Nederlandstalige teksten komen toch wat harder binnen”, zegt Koole. “Bij deze plaat, en ook in mijn nieuwe theaterprogramma, ga ik op zoek naar mijn roots. En die liggen toch ergens in Delfland. Het is een waterrijk gebied en water speelt steeds een grote rol in mijn teksten. In ‘Dichtbij ben je van mij’ of ‘Mijn moeder het water’ bijvoorbeeld. In dat laatste nummer stel ik me voor dat iemand die je mist, iemand die is overleden, opgaat in het water, dat van de bergen naar de rivieren en sloten stroomt en uiteindelijk naar de zee. Daar verdampt het en valt als regen in je gezicht, of als sneeuw op de bergen. Die cyclus, die steeds maar door gaat, die maakt dat iemand steeds dicht bij je is, dat vind ik troostrijk. En niet alleen ik gelukkig. De eerste single van het album is inmiddels al op meerdere begrafenissen gedraaid. Dat is toch heel erg mooi, als andere mensen troost vinden in zo’n liedje? Mooi. Gers, zeiden we vroeger in Delft en Vlaardingen.”
De titel ‘Altijd Iemand’ is ook de titel van één van haar meest dierbare liedjes van het album, geschreven voor haar zoon. 

Voor de opnamen van Altijd Iemand werkte Ricky Koole in de Rotterdamse Paf Studio met de Rotterdamse band Ocobar en toetsenist Roel Spanjers, die ook op eerdere platen van Koole spelen. Ze nam een duet op met Dave von Raven van de Kik (‘Volhouden’). Oliver Pesch, Bo Knippels (Penny Roox) en Maxime Bronmans zingen de koortjes en Romain Bly, Louk Boudesteijn en Loek van den Berg zijn de blazers. De productie was in handen van Marcel Fakkers en Ricky Koole. Mix door Marcel Fakkers. Mastering door Sander van der Heide.  De cover van de plaat is een schilderij van Koole zelf.

Dit najaar toert Ricky Koole met band door de theaters in ons land. Haar voorstelling heet ‘Onwijs Gers’.